poniedziałek, 30 grudnia 2013

KWAS LAURYNOWY (Lauric acid)


Kwas laurynowy pomaga leczyć trądzik, łysienie oraz zwalcza wirusy. Warto wiedz przyjrzeć się mu bliżej.



Model Kwasu laurynowego

Źródło: Wikipedia
                                      



Gdzie go szukać?


To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: w kokosie oraz  w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Zawartość kwasu laurynowegow(C12H24O2) oleju kokosowym wynosi 40-50%.
Kwas ten ma postać białego proszku (patrz zdjecie powyżej)



Właściwości


Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.


Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety”

– uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.


Jest również pomocny w leczeniu łysienia. Kwas laurynowy jest inhibitorem (blokerem) 5-alfa reduktazy, enzymu przekształcającego testosteron w dużo bardziej aktywną formę zwaną dihydrotestosteronem, która jest odpowiedzialna za eskalację procesu łysienia.


W związku ze swoim działaniem kwas laurynowy zmniejsza nadprodukcję łoju w mieszkach włosowych i zapobiega procesowi przetłuszczania włosów co prowadzi do zmniejszenia ilości wypadających włosów.

Według niektórych badań kwas ten zapobiega rakowi.

Warto wiedz sięgać po kosmetyki z olejem kokosowym lub sam olej używać do pielęgnacji ciała, włosów. Jak i używać go w kuchni do smażenia. Zalecana ilość spożycia kwasu laurynowego wynosi 10-20 gramów dziennie.(około 3 łyżki stołowe oleju kokosowego)

Inne nazwy: Dodecylic acid;  Dodecoic acid; Laurostearic acid; Vulvic acid;

Źródło informacji: Wikipedia, Internet
Zdjęcia: Internet


piątek, 20 grudnia 2013

ORIFLAME Oczyszczająco-tonizujący żel z olejkiem z drzewa herbacianego i rozmarynu


Jest to moja druga recenzja kosmetyków marki ORIFLAME. Zachęcona licznymi pozytywnymi komentarzami postanowiłam produkt zakupić i przetestować.




Skład
AQUA, GLYCERIN, SORBITOL, SODIUM LAURETH SULFATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, HYDROXYETHYLCELLULOSE, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL(olejek z drzewa herbacianego), PHENOXYETHANOL, IMIDAZOLIDINYL UREA, PARFUM, METHYLPARABEN ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF OIL(olejek rozmarynowy), SODIUM CHLORIDE, PROPYLPARABEN, ETHYLPARABEN, CI 42090, CI 19140, CI 17200

Lista składników nie jest duża, co świadczy o tym, iż żel ten nie jest napakowany chemicznymi dodatkami, aczkolwiek nie jest w 100% naturalny.
Minusem jest SLS w składzie, substancja która może uczulać, dobrze, że jest na 4 miejscu.
Zdecydowanym plusem jest umieszczenie olejków dość wysoko w składzie a nie na końcu jak to niestety bywa w wielu kosmetykach.

Zapach, konsystencja i wydajność.
Zapach jest bardzo ładny, naturalny, żel pachnie olejkiem z drzewa herbacianego, jego aromat jest chyba najbardziej wyczuwalny. Ja bardzo lubię ten zapach aczkolwiek wiem, że nie każdemu on odpowiada.
Żel ma konsystencje typowego produktu do mycia, nie jest wodnisty, już niewielka ilość wystarczy by dobrze umyć twarz co sprawia, że żel jest wydajny. Używam go 2 razy dziennie od 2 tygodni i zużyłam ¼ butelki.

Opis producenta:
Żel 2 w 1 dobrze się pieni, usuwając zanieczyszczenia i nadmiar sebum. Pomaga zwalczać wypryski.

Moja opinia
Po pierwsze bardzo jestem zadowolona z zapachu oraz konsystencji żelu. Dobrze skórę oczyszcza, po umyciu jest efekt lekkiego ściągnięcia ale nie wysuszenia. Można po jego zastosowaniu użyć toniku ale nie jest to konieczne.

Według producenta pomaga zwalczać wypryski, na pewno oba olejki pomagają w tym bo oba mają silne właściwości antybakteryjne. Ja zauważyłam, że troszkę żel pomaga w walce z krostkami. Dodatkowo stosuję też krem z tej serii(recenzja wkrótce) i widzę poprawę na mojej twarzy. Na pewno można spróbować, może sam żel trądziku nie zlikwiduje w 100% ale będzie wsparciem dla kremów antytrądzikowych.

Ja mam skórę tłustą, wiedz dla osób z tym typem skóry żel jest przeznaczony i im go zdecydowanie polecam o ile nie są uczulone na jakiś ze składników. Jest do moim zdaniem dobry żel za niewielkie pieniądze.

Podsumowanie:
 Spełnienie obietnic producenta 5/5
 Konsystencja/wydajność 5/5
 Zapach 5/5
 Cena 4/5
 Ogólna ocena 5/5

Nie testowany na zwierzętach.

Opinia innych
Pozytywne komentarze i przyznanie 5/5 gwiazdek przez 78 osób na stronie Oriflame.

Pojemność: 150 ml
Cena: cena katalogowa 25 zł w promocji 11,90 zł.
Dostępność: Konsultantka Oriflame.

czwartek, 19 grudnia 2013

ROZMARYN LEKARSKI (ROSMARINUS OFFICINALIS)

Olejek rozmarynowy to obok olejku z drzewa herbacianego najlepszy składnik toników, kremów lub maseczek dla osób z skóra tłustą  oraz problemem z trądzikiem.
Warto wiedz przyjrzeć się bliżej tej cudownej roślinie.





Rozmaryn był jedną z najwcześniej stosowanych w medycynie roślin. Był i jest stosowany jako środek wspomagający trawienie, uspokajający, przeciwskurczowy, antyseptyczny, nadciśnieniowy, napotny, przeciwbólowy, wspomagający gojenie oraz porost włosów. Śmiało można go nazwać odpowiednikiem olejku z drzewa herbacianego.
 
Rozmaryn był obok lawendy, głównym składnikiem słynnej Wody Królowej Węgierskiej (Larendorgi) (Ciekawy post na temat tej wody znajdziecie na blogu ziołowyzakątek.com.pl) nalewki składającej się z jednej części ziela rozmarynu i dwóch części tymianku pospolitego, wynalezionej przez królową Elżbietę, córkę Władysława Łokietka. Wodzie tej przypisywano cudowne właściwości odmładzające i odświeżające cerę. Legenda głosi, że właśnie dzięki niej Elżbiecie udało się utrzymać na tronie niemal 60 lat i, mimo sędziwego wieku, zachować zdrowie i urodę.
Opis
Rozmaryn występuje w stanie dzikim w Azji, Afryce Północnej i Południowej Europie. W Polsce często uprawiany w ogrodach i w domach. W stanie naturalnym jest krzewem, dorastającym nawet do 3 m wysokości.
Surowiec
Surowcem farmaceutycznym jest ziele i liść rozmarynu. Ważnym surowcem jest również olejek rozmarynowy, wchodzący w skład wielu preparatów złożonych gotowych i recepturowych.
Liść rozmarynu i olejek rozmarynowy można nabyć w sklepach zielarskich i aptekach. Surowiec pochodzący z południowych krajów jest zasobniejszy w olejek eteryczny niż rozmaryn pozyskiwany z polskich plantacji, jako, że w Polsce nie występuje w stanie naturalnym.
 
Substancje aktywne:

Główne składniki czynne w liściach rozmarynu to


·        Olejki eteryczne,


·        Diterpeny (o silnym działaniu antybakteryjnym),


·       Kwas ursolowy i oleanowy (działające przeciwzapalnie, antyseptycznie i chroniące przed promieniowaniem UV oraz regenerujące i przeciwzmarszczkowe), 


·        Kwas karnozolowy i karnozol (antyoksydanty).


 

Właściwości lecznicze:
Większość składników rozmarynu bardzo słabo przechodzi do czystej wody, dlatego wodne wyciągi z rozmarynu mają wąskie zastosowanie w fitoterapii. Wartościowe i efektywne w działaniu są wyciągi wodno-alkoholowe, alkoholowe i olejowe.
Olejek rozmarynowy, spirytus rozmarynowy, nalewka rozmarynowa wcierane w skórę powodują jej przekrwienie i rozgrzanie oraz miejscowe znieczulenie, co daje efekt przeciwbólowy i przeciwświądowy.

Przedawkowanie.
Zarówno olejek, jak i wyciągi alkoholowe z rozmarynu przedawkowane wywołują zawroty głowy, oszołomienie, halucynacje, częstomocz, silne pocenie się, nudności, wymioty, a nawet utratę przytomności i zapaść. Bardzo duże dawki mogą spowodować śmierć (dawka śmiertelna olejku to około 100 g).

Zastosowanie w kosmetyce:
Nie dziwi fakt, iż ze względu na swoje cudowne właściwości rozmaryn jest wykorzystywany na szeroką skale w kosmetykach, szczególnie tych naturalnych.

Liczne przykłady zastosowania rozmarynu w kosmetyce:

·         *do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej – ze względu na działanie bakteriobójcze i odkażające;
·  *do pielęgnacji skóry dojrzałej – ze względu na właściwości ujędrniające, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe;
·        *do pielęgnacji skóry wokół oczu – ze względu na działanie przeciwobrzękowe;
·        w kosmetykach antycellulitowych – ze względu na działanie stymulujące krążenie;
·        *do pielęgnacji włosów – ze względu na działanie łagodzące, przeciwłupieżowe i wzmacniające cebulki włosów.
·        rozjaśnia blizny.

Ważne
Olejku rozmarynowego nie stosuje się bezpośrednio na skórę

Ciekawostka
Wiele wskazuje na to, że stężenie we krwi jednego z zawartych w rozmarynie związków poprawia możliwości umysłowe - czytamy w „Therapeutic Advances in Psychopharmacology”. (Więcej informacji TU) 

W kolejnym poście opisze jeden z kosmetyków zawierający wyciąg z rozmarynu.

Źródło informacji:
Liczne strony internetowe
www.luskiewnik.eu
Zdjęcia: Internet

środa, 18 grudnia 2013

Drugie życie bloga

Witam wszystkich po długiej przerwie spowodowanej wyjazdem i brakiem czasu,praca, praca i jeszcze raz praca. Teraz od Nowego Roku daje mojemu blogowi drugie życie. Serie Postów będą takie same, ale będzie też pare NOWOŚCI.
Zapraszam na Bloga w nowej odsłonie. Już jutro nowy post.

środa, 3 kwietnia 2013

MYDLNICA LEKARSKA

W Polsce mamy ponad 200 ziół ale niestety w codzinnym życiu wykorzystujemy tylko nieliczne, do nich należy min.mydlnica lekarska.  Jest to bylina z rodziny Goździkowatych (Caryophyllaceae), występująca dość pospolicie w środkowej i południowej Europie oraz umiarkowanej strefie Azji. W Polsce można ją spotkać bardzo często na całym niżu w widnych zaroślach, nad brzegami rzek, w rowach i na piaszczystych nieużytkach. Często bywa uprawiana jako roślina lecznicza.

Swą popularność zawdzięcza korzeniowi który nadaje się do mycia włosów, ciała. Korzeń mydlnicy zawiera około 5% saponin, stanowiących zespół glikozydów trójterpenowych, zwany saporubiną, to one powodują iż korzeń w kontakcie z woda pieni się. 

Zastosowanie w kosmetyce.

Mydlnica jako kosmetyk jest stosowana dosyć często. Wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Odwary są delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk.
Zewnętrznie odwar z mydlnicy stanowi środek pomocniczy w łójotokowym zapaleniu skóry na głowie, wypadaniu włosów, łupieżu, a także w trądziku, opryszczce i egzemach.

Odwar

Najlepszym sposobem na zrobienie odwaru z korzenia mydlnicy lekarskiej jest namoczenie 4 łyżek stołowych suszonego korzenia (lub 2 łyżek stołowych drobno pokrojonego świeżego korzenia) w litrze zimnej wody przez około 5 godzin. Nastepnie to wszystko podgrzać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dostępność: Korzeń mydlnicy (suszony) można zakupić w aptece lub sklepie zielarskim.



poniedziałek, 11 marca 2013

ECOVER Płyn do płukania tkanin.

Pierwszy na blogu post recenzyjny niekosmetyczny. Dziś opisuje moje doświadczenia z produktem marki Ecover, bardzo popularnej i znanej w Anglii. Produkty te mają przystępną cene i są jak zapewnia producent produkowane z naturalnych składników a proszki nie zanieczyszczają  wody. 

Na początek troszkę informacji o marce Ecover.
Ecover  to Belgijska firma działąjąca od 1980 roku, czyli duzo wcześniej zanim inne firmy zaczeły wprowadzać serie eco do swoich produktów. Ecover w składzie swoich produktów ma tylko naturalne składniki pozyskiwane z roślin.
Linia produktów tej marki jest bardzo rozbudowana, na półkach sklepowych znajdziemy min:
  • PRODUKTY DO ZMYWAREK,
  • SERIA DO PRANIA (takie jak proszki, płyny, żele, tabletki do prania, wybielacze oraz płyny do płukania)
  • SERIA PRODUKRÓW DLA DOMU płyny do naczyń, płyny do czyszczenia różnych powierzchni,
  • SERIA MIZU (kremy, mydła do rąk oraz żele pod prysznic)
Dlaczego warto wybrać tę markę:
Po pierwsze kupując produkty eco nie przyczyniami się do zanieczyszczenia środowiska i wody. Ale jest jeszcze jeden bardzo ważny powód, produkty takie są delikatniejsze i nie powodują alergii, jak to ma miejsce na przykład gdy pierzemy w zwykłym proszku. W produktach eco warto prać ubrania dziecięce.

Z całej gamy produktów tej marki ja zakupiłam płyn do płukania i własnie jemy chciałąm poswięcić ten post.
Wybrałam zapach kwiatowy, jak zapewnia producent produkt jest delikatny dla skóry, zapach jest pozyskiwany z naturalnych składników, nie jest chemiczny. Zawiera tylko składniki naturalne i mineralne.

Oto skład:
Aqua, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Dipropylene glycol, Parfum, Sorbic acid Magnesium chloride, Linalool, Citronellol

Zapach, konsystencja i wydajność.
Płyn ma taka samą konsystencje  jak inne płyny do płukania, dość wodnistą. Według informacji na opakowaniu ma nam starczyć na 28 prań. Ja osobiście staram się dawać możliwie jak najmniej produktu, to nie polski płyn do płukania którego trzeba wlać sporą ilość by uzyskać efekt swieżości, płynu ecover dajemy niewiele od 1 do 2 nakrętej w zależności od tego jak miękkie chcemy mieć pranie. Ja zwykle do 4-5 kg prania daje 1 zakrętke i to mi wystarcza.

Zapach jest bardzo delikatny, więc jeśli oczekujemy, iż nasze pranie będzie pachniała po zastosowaniu tego płynu w całym mieszkaniu to mozemy poczuć się zawiedzeni. Wszystkim osobą lubiącym intensywnie pachnące pranie polecam inny płyn.

Koszt prania w przypadku zastosowania minimalniej ilości płynu to około 0,32 groszy (28 prań w cenie około 9zł)

Moim zdaniem płyn spełnia swoje zadanie, pranie jest miękkie i nie pachnie chemicznie co dla mnie jest wielkim plusem. Zdecydowanie go polecam osobą które lubią produkty naturalne.

Podsumowanie:
Spełnienie obietnic producenta 4/5
Konsystencja/wydajność 5/5
Zapach 5/5
Cena 4/5
Ogólna ocena 5/5

Produkt nie jest testowany na zwierzetach.
Informacje ze strony producenta oraz  http://www.the-splash.co.uk/



piątek, 8 marca 2013

Olej musztardowy KTC

O dobroczynnych własciwościach oleju musztardowego wiele juz napisano w internecie, postanowiłam osobiscie się o tym działaniu przekonać i zakupiłam olej firmy KTC.


Co o tym oleju piszą w internecie:
KTC Pure Mustard Oil jest czystym olejem z gorczycy (olej musztardowy) i ma wszechstronne zastosowanie. Może być używany do masażu całego ciała, posiada właściwości rozgrzewające i pobudzające, co skutkuje poprawą krążenia, a także odżywia suchą skórę. Dobrze się wchłania oraz nawilża skórę.

Używany na skórę głowy pomaga w utrzymaniu włosów w dobrej kondycji, działa korzystnie na regenerację, nawilża skórę głowy oraz strukturę włosa. Olej ma właściwości stymulatora krążenia. Zwiększa on przepływ krwi do mieszków włosowych i sprzyja wzrostowi włosów. Dostarcza cennych składników odżywczych, które są pomocne przy wzroście włosów. Kwasy tłuszczowe Omega 3 znajdujące się w oleju wydają się być dobre na wszystko, a przede wszystkim do utrzymania włosów w bardzo dobrej kondycji.

To normalne, że jak się starzejemy, to włosy przy myciu i czesaniu szybciej nam wypadają. Olej musztardowy zatrzymuje ten proces. Dzięki regularnemu stosowaniu włosy stają się mocne, nabierają blasku oraz witalności, wyglądają pięknie.

Najlepiej delikatnie wmasować olej w samą skórę głowy na kilkanaście minut przed myciem.

Olej musztardowy ma doskonale wlasciwosci bakteriobojcze, przeciwgrzybiczne. Podobno dobrze sie sprawdza w leczeniu luszczycy

Moja opinia:
Olej używałam tylko do masażu skóry głowy, sprawdza się bardzo dobrze. Daje uczucie mrowienia i ciepła co zapewnie świadczy o tym , iż działa. Zapach niestety nie jest przyjemny, ja lubie musztarde więc mi aż tak bardzo nie przeszkadzał. Olej stosowałam raz w tygodniu, jeśli chodzi o efekt, to powiedziałabym podobny do większości olei, nawilża, włosy ładnie błyszczą. Nie ma tez problemu ze zmyciem oleju. Jedynym minusem może być to że olej w moim przypadku nie sprawdził się do pielegnacji twarzy, skóra po posmarowaniu nim piekła, była zaczerwieniona i musiałam go zaraz zmyć. Więc podsumowując włosy i masaż skóry głowy TAK, twarz i stosowanie go w maseczkach NIE.

Moja subiektywna ocena:
Zapach 2/5
Spełnienie obietnic: 3/5
Wydajność: 5/5
Cena i dostępność: Anglia sklepy hinduskie, Polska sklepy internetowe.