Pokazywanie postów oznaczonych etykietą NAWŁOĆ POSPOLITA. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą NAWŁOĆ POSPOLITA. Pokaż wszystkie posty

piątek, 14 grudnia 2012

Nawłoć pospolita


Mało kto docenia zalety nawłoci pospolitej, moim zdaniem warto to zioło poznać bo nawłoć ma swoje zastosowanie nie tylko jako herbatka ale też jest przydatna w kosmetyce.

Opis zióła:
Jest to bylina, rosnąca pospolicie na pastwiskach, brzegach pól, w lasach i zaroślach, w okolicy zabudowań. Łodyga dorasta od 30 do 100 cm wysokości, pokryta jest nielicznymi zaostrzonymi listkami. Liście przyziemne mają kształt jajowaty. Kwiaty są barwy żółtej i na szczycie tworzą wiechę, zajmującą ok. 1/3 długości pędu.

Surowcem jest ziele nawłoci pospolitej zbierane w okresie kwitnienia od lipca do września, przy czyn ścina się tyko wierzchołki rośliny długości do 30 cm.

Skład i działanie:

Ziele nawłoci pospolitej zawiera flawonoidy, garbniki, saponiny, olejek eteryczny, fenolokwasy (kwas kawowy, chlorogenowy), śluz, cukry, karoten, witamina C .Ma działanie moczopędne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwskurczowe.

Zastosowanie:

Sok z nawłoci i maść na świeżym zielu z masłem (ucierać) stosowane były dawniej w leczeniu wyprysków, ran i oparzeń.

Napar z nawłoci może posłużyć do przemywania skóry łojotokowej, z trądzikiem młodzieńczym, zapaleniem mieszków włosowych, trądzikiem różowatym i z mokrymi wypryskami. Zmniejsza i oczyszcza pory. Rozjaśnia cerę. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, osuszające i ściągające.

Przygotowanie naparu z nawłoci:

Łyżkę ziela nawłoci zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. 

Kąpiel z dodatkiem nawłoci działa wzmacniająco , jest polecana na zwiotczałe mięśnie i skórę.

Dostępność:
Można kupić suszone ziele a aptece lub zabrać samemu latem. Koszt zakupu to około 3 zł za 50 gr.