Pokazywanie postów oznaczonych etykietą OBOJĘTNE. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą OBOJĘTNE. Pokaż wszystkie posty

sobota, 12 stycznia 2013

COCAMIDOPROPYL BETAINE (Kokamidopropylobetaina)

Czym jest owa tajemnicza nazwa, która jest bardzo popularnym składnikiem szamponów, żeli do mycia, szczególnie tych naturalnych. 
Źródło:Internet

Jest to przezroczysta, lepka substancja o działaniu myjącym, pianotwórczym, antystatycznym, przeciwbakteryjnym oraz delikatnie natłuszcza, pozyskiwana jest z oleju kokosowego oraz betainy (Betaina jest organicznym związkiem chemicznym (pochodną glicyny), który pierwszy raz odkryto w burakach cukrowych (stąd jej nazwa), jako produkt uboczny przetwarzania buraków na cukier)

Czy jest to składnik bezpieczny dla nas oraz dzieci? 

Według listy toksycznych składników kosmetyków doktora Różańskiego jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy. Jednakże w połączeniu z sodium lauryl sulfate (itp.) powoduje przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry.

Może powodować alergie u osób z bardzo wrażliwą skórą. Dlatego należy uważać na ten składnik szczególnie w pielęgnacji dzieci.

Nie można tej substancji podgrzewać bo tworzy wtedy kancerogenną (rakotwórczą) nitrozoamine.

Inna nazwa to CAPB.

Ma ten składnik zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników (szczególnie w USA, tam na status alergena roku), prawda jest jednak taka, iż nie da się go uniknąć nawet w kosmetykach o naturalnym składzie. Najlepiej więc przetestować działąnie na własnej skórze, jesli będzie powodował reakcje alergiczne można zaprzestać stosowania np. na rzecz mydeł naturalnych.

U mnie nie ma reakcji alergicznych na ten składnik więc mogę używać kosmatyków z nim w składzie.  Daje tej substancji status obojętnej, bo jej działanie alergizujące jest związane z wrażliwością skóry.

wtorek, 4 grudnia 2012

PARAFINA (PARAFFINUM LIQUIDUM)

PARAFFINUM LIQUIDUM czy MINERAL OIL, to olej mineralny stosowany w kosmetyce. Jako jeden z wielu składników który ma wielu zwolenników jak i przeciwników. 

Źródło: Internet
Źródło: Internet

Ale na poczatek czym jest parafina, gdzie się ją stosuje i dlaczego wzbudza tak różne odczucia.

Parafina  to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu). Już samo to stwierdzenie może kogoś zniechęcić do jej stosowania, jakiś produkt z ropy naftowej i nasza skóra, brr.. No może i pochodzi z ropy, ale jest to produkt tak bardzo oczyszczony i przetworzony więc nie ma się czego bać, tak przynajmniej twierdzą jej zwolennicy.

Parafina może być w stanie ciekłym wtedy jest to przezroczysty płyn lub stałym podobna do wosku, jest bez smaku i zapa­chu. 

Sama w sobie, jako substancja chemiczna, pa­rafina nie jest alergenem. Nie mniej jednak w wyniku jej stosowania zachodzi wiele nieko­rzystnych procesów w skórze, wynikających z intensywnego rozwoju bakterii beztleno­wych. Prowadzi do powstawania zaskórników i zmian trądzikowych 

Ma zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja antystatyczna zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Substancja ta nie znajduje się w kosmetykach dlatego, że ma jakieś cudowne właściwości, poprostu jest bardzo tania, dlatego producenci wszędzię gdzie mogą ja dodają.

Kosmetyki z parafiną mają wpływ na starzenie się skóry.Skóra starzeje się w wyniku zmian hormonalnych, genetycznych ale i tych pochodzenia zewnętrznego. Aby jak najdłużej była młoda potrzebuje tlenu, a co za tym idzie prawidłowego ukrwienia i dostarczenia składników odżywczych. Kosmetyki z parafiną tworząc warstwę nieprzepuszczalna na skórze, skutecznie hamują te procesy, wynikiem czego jest szybsze starzenie się skóry.

W kosmetykach parafina kryje się pod nazwami:
  • Paraffin Oil
  • Parrafinum Liquidum
  • Synthetic Wax
  • Paraffin
  • Isoparaffin
Ciekawy post blogowy o parafinie TU i TU

Moje osobiste zdanie jest takie, nie należy panikować i jeśli raz na jakiś czas posmarujemy się czymś z dodatkiem parafiny to napewno nic złego się nam nie stanie, jednak sama w miare możliwości unikam tego składnika, wolę te bardziej naturalne. 

Daje parafinie status OBOJĘTNE, czyli nie mocno szkodliwe, ale lepiej unikać.