Pokazywanie postów oznaczonych etykietą OLEJ KOKOSOWY. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą OLEJ KOKOSOWY. Pokaż wszystkie posty

poniedziałek, 30 grudnia 2013

KWAS LAURYNOWY (Lauric acid)


Kwas laurynowy pomaga leczyć trądzik, łysienie oraz zwalcza wirusy. Warto wiedz przyjrzeć się mu bliżej.



Model Kwasu laurynowego

Źródło: Wikipedia
                                      



Gdzie go szukać?


To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: w kokosie oraz  w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Zawartość kwasu laurynowegow(C12H24O2) oleju kokosowym wynosi 40-50%.
Kwas ten ma postać białego proszku (patrz zdjecie powyżej)



Właściwości


Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.


Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety”

– uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.


Jest również pomocny w leczeniu łysienia. Kwas laurynowy jest inhibitorem (blokerem) 5-alfa reduktazy, enzymu przekształcającego testosteron w dużo bardziej aktywną formę zwaną dihydrotestosteronem, która jest odpowiedzialna za eskalację procesu łysienia.


W związku ze swoim działaniem kwas laurynowy zmniejsza nadprodukcję łoju w mieszkach włosowych i zapobiega procesowi przetłuszczania włosów co prowadzi do zmniejszenia ilości wypadających włosów.

Według niektórych badań kwas ten zapobiega rakowi.

Warto wiedz sięgać po kosmetyki z olejem kokosowym lub sam olej używać do pielęgnacji ciała, włosów. Jak i używać go w kuchni do smażenia. Zalecana ilość spożycia kwasu laurynowego wynosi 10-20 gramów dziennie.(około 3 łyżki stołowe oleju kokosowego)

Inne nazwy: Dodecylic acid;  Dodecoic acid; Laurostearic acid; Vulvic acid;

Źródło informacji: Wikipedia, Internet
Zdjęcia: Internet